Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Ingång: Beställ elnätsabonnemang <> Elprisets beståndsdelar
Ingång: Teckna elavtal online <> 10 faktorer som påverkar elpriset <> Elprisets beståndsdelar

 

Elprisets beståndsdelar


För att få el till din bostad behöver du betala elnätsavgifter, elhandelsavgifter och statliga avgifter.

Kunder som handlar av ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag som ingår i samma koncern får oftast bara en elfaktura – tack vare att elnätsbolaget och elhandelsbolaget då har möjlighet att samfakturera.

Kunder som valt att köpa sin el (teckna elavtal) hos ett elhandelsbolag som INTE ingår i samma koncern som sitt lokala elnätsbolag, får vanligtvis två elfakturor – en från elhandelsbolaget de valt och en från deras lokala elnätsbolag.

Elnätsavgifter

Elnätsavgift utgör ca 10% av din totala elkostnad. Elnätsavgiften är den kostnad du har för att någon ska distribuera elen hem till dig. Elnätsavgiften betalar du till det elnätsbolag som har monopol på eldistribution på din hemort.

Elhandelsavgifter

Elhandelsavgifter utgör ca 60% av din totala elkostnad. Elhandelsavgift är den kostnad du har för själva elen som du köper och använder. Elhandelsavgiften betalar du till det elhandelsbolag du köper din el av. 

Statliga avgifter

Statliga avgifter utgör ca 30% av din totala elkostnad. Till exempel energiskatt, moms, elcertifikatsavgift, elsäkerhetsavgift, nätövervakningsavgift, elberedskapsavgift samt elområdestillägg.