Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Aktuellt elprisläge


Under augusti sattes rekort i antal timmar med så kallade "minus-priser" på timnivå i Sverige. Detta beror främst på att vi haft mycket vind, sol och höga temeraturer, vilket har ökat tillgången på el och samtidigt minskat efterfrågan. Minuspriser på el är främst gynsamt för elkunder med timprisavtal, men minuspriser är även bra för elkunder med månadspris eftersom det påverkar nedpressande även på månadsmedelpriset.

Månadsmedelpriset i SE4 för augusti blev 67,14 öre/kWh och timpriserna på el varierade mellan som lägst på rekordbilliga -75,99 öre/kWh och rejält dyra 3,72 kr/kWh.

Mer detaljerat om elläget

Summering av augusti

Under augusti sjönk elpriserna i alla Sveriges elområden förutom i SE4 där priset gick svagt uppåt. Augustis månadsmedelpris landade på 67,14 öre/kWh i SE4 medan vårt SE3 pris hamnade på 19,08 öre/kWh för vår fossilfria el.

Att elpriset är dyrare i SE4 beror på flera faktorer. Bland beroende på att vi har för lite elproduktion i SE4 och att begränsningar i det svenska elnätet gör att billig el från vatten- och vindkraftsproduktion i norra Sverige ibland inte kan föras ner i tillräcklig mängd till södra Sverige. Eftersom det svenska elsystemet är sammankopplat med det europeiska så påverkas även södra Sverige av rådande elpriser i våra europeiska grannländer i söder, där elpriserna under augusti varit högre och väldigt svängiga, bland annat beroende på mindre mängd vindkraft och begränsningar i kärnkraftsproduktionen från Frankrike till Tyskland. Då Sverige exporterar el till exempelvis Tyskland ökar priset i SE4.

Kommande förändringar på elmarknaden

Den 29 oktober kommer det införas en ny metod för att beräkna och allokera kapacitet för handel på elmarknaden, kallad "flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod". Denna förändring påverkar alla elområden och därmed alla aktörer på elmarknaden, inklusive konsumenter, producenter och elhandlare. Förändringen förväntas påverka att elpriserna framåt kommer öka i SE1-SE3, medan SE4 kan komma att se lägre priser än tidigare.

Fortsatt extremt stora skillnader på timpriser

Under augusti har timpriserna fortsatt att svänga rejält. Augusti bjöd på många timmar med minuspriser, där vårt lägsta timpris blev rekordlåga -75,99 öre/kWh! Som högst låg timpriset för augusti på 3,72 kr/kWh. Detta gör mycket viktigt för timpriskunder att vara observanta på när man använder sin el och i möjligaste mån styra sin el till de billiga timmarna. 

Att timpriserna kan variera så kraftigt beror bland annat på att stor vindkraftsproduktion i systemen leder till väldigt låga elpriser så fort det blåser. Och tvärtom vid lite vind - måste andra kraftslag med dyrare produktionskostnader användas vilket snabbt driver upp timpriserna.

Håll koll på aktuellt timpris med vår nya app

Tips! I vår nya energi-app, som du kan ladda ner från din app-butik, håller du superlätt koll på aktuellt timpris. I appen visas elpriset från Nord Pool för ditt elområde just nu, samt dygnets genomsnittspris. 

Du kan välja mellan dag, månad och år högst upp. Uppe till höger finns också en trattliknande ikon där du kan byta elområde. Om du håller fingret på grafen, visas mer detaljerad information. Längst ner visas dygnets lägsta och högsta priser i rött och grönt.

Våra rekommendationer just nu


Läget framåt på längre sikt ser relativt bra ut. Prognoser visar att september kan bli varmare än normalt, och vid september inledning har vi temperaturer upp mot 30 grader i vissa delar av Sverige. Vädret har stor inverkan på elpriset. OBS! Vi vill påpeka att elpriserna även fortsatt är extremt oberäkneliga och snabbt kan ändras. 

Vi fortsätter att rekommendera rörligt månadspris för mertalet kunder, länk Rörligt månadspris. För kunder som har möjlighet att aktivt styra sin elförbrukning till dygnets billigare timmar, kan rörligt timpris vara ett alternativ. OBS! För timpriskunder gäller det att vara observant på plötsliga svängningar i timpriserna. Se aktuella timpriser på separat infosida, länk Nordpools timspotpriser. För de kunder som vill binda sitt elpris erbjuder vi två olika former fastpris, dels en kortare vintersäkring med 5 månaders bindingstid och dels ett längre 1 års avtal, för den som vill känna sig trygg med ett bundet avtalspris under en lägre tid framåt. Se mer om de två formerna:  länk Fast 1-årsavtal  samt länk Vintersäkring.

Fossilfritt eller Förnybart! Har du ett pågående rörligt elavtal hos oss, har du möjlighet att själv välja om elen ska vara förnybar eller fossilfri - båda är hållbara alternativ som är bra för klimatet. Läs mer info om vår elmix samt hur det går till att byta elmix på en separat sida. Länk: Skillnad på fossilfri och förnybar el

Elpriser aktuella och jämförande prishistorik

Diagram elpris 2014-2024

Diagrammet visar vårt rörliga elpris under tidsperioden 2014 – 2024. Elhandelspris i öre/kWh, inklusive påslag, elcertifikatsavgift och moms, men exklusive fast årsavgift.

Tabell elpris 2014-2024

Tabellen visar elpriset under tidsperioden 2014 – 2024. Åren redovisas radvis. Längst till höger i varje rad har det genomsnittliga elpriset för respektive år räknats fram.

Diagram jämförelse referensår

Diagrammet jämför vilken nivå det rörliga elpriset legat på under några utvalda referensår med valet förnybar el.

Nord Pools spotpris

Länk till senast uppdaterade elspotpriserna på elbörsen Nord Pool 

EI:s veckorapport 

Länk till Energimarknadsinspektionens veckovis marknadsrapport gällande rådande läge på elmarknaden.

10 faktorer som påverkar elpriset

Det finns en mängd olika faktorer som styr tillgången och efterfrågan på el. Här redovisar vi tio av de viktigaste prisfaktorerna.

Se våra aktuella Prislistor för SE4 och SE3 

Gå till separat sida för att se prislistor för SE4 och SE3.  

Vad kostar elen egentligen?

På SVT's hemsida finns ett jättebra prisverktyg som visar vad elen kostar just nu. Där kan du se vad det kostar att driva några olika elektriska apparater hemma hos dig baserat på om du har "timpris" / eller om du har "månadssnittpris".

Vad är en rimlig förbrukning? Vad kan jag göra för att spara el?

På två separata infosidor ger vi dig enkla tips som kan hjälpa dig att spara el och pengar. Du får även vägledning om hur mycket ström några vanliga elprylar drar, samt hittar länkar till prisverktyg som visar vad dina elektriska apparater därhemma kostar att använda.

Länk: Är min förbrukning normal?

Länk: Energirådgivning - Så sparar du energi & pengar! 

Teckna elavtal online

Frågor om ditt elavtal?

Se din förbrukning?

Fossilfritt eller Förnybart?