Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Aktuellt elprisläge


I december 2024 var det åter stora variationer mellan landets elområden. Timpriserna i norr var större delen av månaden mycket låga tack vara väldigt milt och mycket blåsigt väder. Tvärtom var timpriserna i söder periodvis väldigt höga med kall och vindstilla väderlek och i mitten av december upplvde vi i SE4 en extrem pristopp. Den 12:e december låg timpriset under en enskild timme på hela 10 kr/kWh, vilket är den dyraste noteringen hittills. Lägsta timprisnoteringen i SE4 under december var 9 öre.

För kunder med månadspris landade december på 1,05 kr/kWh vilket var lägre än november som låg på 1,20 kr/kWh. Att december blev lägre än november berodde på att sista halvan av december fick väderomslag från kallt och vindstilla till milt, blåsigt och regnigt.

Mer detaljerat om elläget

Summering av sista kvartalet 2024

Under november var det vindstilla och kallt under många dagar både i SE4 och i Tyskland. På kontinenten rådde väderfenomenet ”dunkelflau” - med utebliven blåst och låg solkraftsproduktionen, i kombination med minskande gaslager, vilket gjorde att elpriserna ökade i Tyskland, som i sin tur gjort att elpriserna även i södra Sverige blev höga. Novembers månadspris landade på 1,21 kr/kWh vilket kan jämföras med de rekordlåga priset 49 öre/kWh som vi hade i oktober. Under december steg gaspriserna i europa och i takt med att väderleken blev allt kallare ökade förbrukningen och därmed elpriserna. Hela 2024 har varit en berg- och dalbana för elpriset. Elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.

Ordförklaringar

Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.

Ordförklaring; Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.

Ordförklaring, Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.

Ordförklaring, Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till "mörk stiltje" och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.

Pristro januari 2025 & framåt

Vi har ett nytt år framför oss. I skrivande stund (mitten av januari) är vi mitt i vintertid. Elområdesskillnaderna och skillnaderna från en timme till annan fortsätter att bestå i både SE4 och SE3. Under onsdag den 15 januari pendlar timpriset i SE4 mellan 0 öre och 3,45 kr/kWh. För elkunder med timpris rekommenderar vi att man verkligen håller koll på sin förbrukning och begränsar sin elanvändning under de allra dyraste timmarna. För samtliga elkunder rekommenderar vi att man ser över sin förbrukning i stort. Det finns flera åtgärder man kan göra för att minska sin förbrukning. Kika gärna på våra energispartips på vår hemsida.
Läget framåt är relativt svårbedömt, prognos just nu är att januaris månadspris kommer att ligga i närheten av decembers pris.  OBS! Vi vill påpeka att elpriserna även fortsatt är oberäkneliga och snabbt kan påverkas av såväl väder och vind som det rådande oroliga omvärldsläget. 

Våra rekommendationer just nu


Vi fortsätter att rekommendera rörligt månadspris för mertalet kunder, länk Rörligt månadspris. För kunder som har möjlighet att aktivt styra sin elförbrukning till dygnets billigare timmar, kan rörligt timpris vara ett alternativ. OBS! För timpriskunder gäller det att vara observant på plötsliga svängningar i timpriserna. Se aktuella timpriser på separat infosida, länk Nordpools timspotpriser. För de kunder som vill binda sitt elpris erbjuder vi ett 1 års avtal. Se mer på separat sida Fast 1-årsavtal

Fossilfritt eller Förnybart! Har du ett pågående rörligt elavtal hos oss, har du möjlighet att själv välja om elen ska vara förnybar eller fossilfri - båda är hållbara alternativ som är bra för klimatet. Läs mer info om vår elmix samt hur det går till att byta elmix på en separat sida. Länk: Skillnad på fossilfri och förnybar el

Elpriser aktuella och jämförande prishistorik

Diagram elpris 2014-2024

Diagrammet visar vårt rörliga elpris under tidsperioden 2014 – 2024. Elhandelspris i öre/kWh, inklusive påslag, elcertifikatsavgift och moms, men exklusive fast årsavgift.

Tabell elpris 2014-2024

Tabellen visar elpriset under tidsperioden 2014 – 2024. Åren redovisas radvis. Längst till höger i varje rad har det genomsnittliga elpriset för respektive år räknats fram.

Diagram jämförelse referensår

Diagrammet jämför vilken nivå det rörliga elpriset legat på under några utvalda referensår med valet förnybar el.

Nord Pools spotpris

Länk till senast uppdaterade elspotpriserna på elbörsen Nord Pool 

EI:s veckorapport 

Länk till Energimarknadsinspektionens veckovis marknadsrapport gällande rådande läge på elmarknaden.

10 faktorer som påverkar elpriset

Det finns en mängd olika faktorer som styr tillgången och efterfrågan på el. Här redovisar vi tio av de viktigaste prisfaktorerna.

Se våra aktuella Prislistor för SE4 och SE3 

Gå till separat sida för att se prislistor för SE4 och SE3.  

Vad kostar elen egentligen?

På SVT's hemsida finns ett jättebra prisverktyg som visar vad elen kostar just nu. Där kan du se vad det kostar att driva några olika elektriska apparater hemma hos dig baserat på om du har "timpris" / eller om du har "månadssnittpris".

Vad är en rimlig förbrukning? Vad kan jag göra för att spara el?

På två separata infosidor ger vi dig enkla tips som kan hjälpa dig att spara el och pengar. Du får även vägledning om hur mycket ström några vanliga elprylar drar, samt hittar länkar till prisverktyg som visar vad dina elektriska apparater därhemma kostar att använda.

Länk: Är min förbrukning normal?

Länk: Energirådgivning - Så sparar du energi & pengar! 

Teckna elavtal online

Frågor om ditt elavtal?

Se din förbrukning?

Fossilfritt eller Förnybart?