Mer detaljerat om elläget
Summering av sista kvartalet 2024
Under november var det vindstilla och kallt under många dagar både i SE4 och i Tyskland. På kontinenten rådde väderfenomenet ”dunkelflau” - med utebliven blåst och låg solkraftsproduktionen, i kombination med minskande gaslager, vilket gjorde att elpriserna ökade i Tyskland, som i sin tur gjort att elpriserna även i södra Sverige blev höga. Novembers månadspris landade på 1,21 kr/kWh vilket kan jämföras med de rekordlåga priset 49 öre/kWh som vi hade i oktober. Under december steg gaspriserna i europa och i takt med att väderleken blev allt kallare ökade förbrukningen och därmed elpriserna. Hela 2024 har varit en berg- och dalbana för elpriset. Elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.
Pristro januari 2025 & framåt
Vi har ett nytt år framför oss. I skrivande stund (mitten av januari) är vi mitt i vintertid. Elområdesskillnaderna och skillnaderna från en timme till annan fortsätter att bestå i både SE4 och SE3. Under onsdag den 15 januari pendlar timpriset i SE4 mellan 0 öre och 3,45 kr/kWh. För elkunder med timpris rekommenderar vi att man verkligen håller koll på sin förbrukning och begränsar sin elanvändning under de allra dyraste timmarna. För samtliga elkunder rekommenderar vi att man ser över sin förbrukning i stort. Det finns flera åtgärder man kan göra för att minska sin förbrukning. Kika gärna på våra energispartips på vår hemsida.
Läget framåt är relativt svårbedömt, prognos just nu är att januaris månadspris kommer att ligga i närheten av decembers pris. OBS! Vi vill påpeka att elpriserna även fortsatt är oberäkneliga och snabbt kan påverkas av såväl väder och vind som det rådande oroliga omvärldsläget.
Vad kostar elen egentligen?
På SVT's hemsida finns ett jättebra prisverktyg som visar vad elen kostar just nu. Där kan du se vad det kostar att driva några olika elektriska apparater hemma hos dig baserat på om du har "timpris" / eller om du har "månadssnittpris".
Vad är en rimlig förbrukning? Vad kan jag göra för att spara el?
På två separata infosidor ger vi dig enkla tips som kan hjälpa dig att spara el och pengar. Du får även vägledning om hur mycket ström några vanliga elprylar drar, samt hittar länkar till prisverktyg som visar vad dina elektriska apparater därhemma kostar att använda.