Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Du är här:  Info om vårt Bredband <> Läs om vårt Bredband <> Läs om router

 

Router - surfa trådlöst med WiFi


Du bör köpa en router för att skydda din internetuppkoppling och för att kunna ansluta flera enheter både kabelbundet och trådlöst. 

Värnamo Energi säljer inte routrar. Router och internetuppkopplade enheter (tex dator, surfplatta, mobiler mm) är din egendom. Värnamo Energi ger ej support vid installation av router eller uppkoppling av enheter mot router. Men, nedan ger vi tips och goda råd om routrar i allmänhet. Om du behöver mer hjälp bör du vända dig till den återförsäljare som sålt din utrustning.

Måste man ha en router?

Du måste inte ha en router. Du kan alltid ansluta en (1 st) dator till din fiberanslutning utan router. Men vi rekommenderar att du köper en ny och bra router som kan fungera som en port som skyddar dina internetuppkoppade enheter från intrång. En router gör även att du kan koppla upp dig trådlöst eller ansluta flera enheter.

Köp INTE för dålig router!

En router är inte bara en kopplingslåda som gör det möjligt att ansluta flera enheter med kabel eller trådlöst. Routern är även en liten dator i sig, med processor, minne och mjukvara som möjliggör att du kan skicka och ta emot internetkapacitet till flera uppkopplade enheter i ditt hem.

Routrar finns i olika modeller och prisklasser. Du får den prestanda du betalar för. Dvs, om du köper en allt för billig router (för någon tusenlapp) är det stor risk att tekniken i den är föråldrad och långsam. När du kommer upp i prisklass (från 3000 kr och uppåt) får du bättre teknik och snabbare internetuppkoppling.

Hur mycket pengar bör jag lägga?

Hur bra (dyr) router du ska köpa beror på hur du använder din fiberanslutning. Om du abonnerar på en hög bredbandshastighet (250 mbps och uppåt), eller om du har många användare i bostaden, där varje användare vill koppla upp flera enheter var, eller om bostaden är stor (internetkapaciteten ska spridas trådlöst över en stor yta i bostaden), då behöver du ha en router med bättre prestanda (en dyrare router) eller till och med investera i ett så kallat mesh-system med WiFi6-standard. Prisklass 3500-9000 kr.

Om du inte använder internet så mycket, och du abonnerar endast på de lägre hastigheterna (10-100 mbps) OCH om du INTE har behov av att koppla upp många enheter samtidigt, så behöver du inte ha en ”värsting” router. Då räcker det förmodligen med en router i prisklass mellan 1000-2000 kr. 

Bra att säga när du köper router

När du köper din router kan det vara bra att kunna specifiera några punkter för återförsäljaren:  

  • Hur stor din bostad är (antal kvadratmeter och antal våningar)
  • Vilken sorts bredband och vilken hastighet du har ( tex fiber från Värnamo Energi, över eller under 250 Mbps)
  • Hur många i hushållet som använder bredbandet (antal personer)
  • Hur många uppkopplade enheter ni har (antal smarta tv-apparater, högtalare, mobiler, datorer mm)
  • Hur stor budget du har (bättre routers är ofta dyra)

Använd inte förstärkare!

När du använder en ”vanlig” traditionell router, ansluter du dina uppkopplade enheter med en nätverkskabel och/eller trådlöst.

Om routerns trådlösa räckvidd inte är tillräcklig kompletterar många sin router med en eller flera förstärkare som ska göra att den trådlösa räckvidden (wifi-täckningen) når ut bättre i hela bostaden. Men, ofta ställer dessa förstärkare till mer problem än nytta.

Värnamo Energi rekommenderar INTE att du använder förstärkare. Om du upplever att ditt trådlösa nätverk inte når ut i hela bostaden, rekommenderar vi istället att du investerar i ett så kallat mesh-system.

Investera i Mesh-system, WiFi6-standard

Mesh-system är den allra senaste tekniken för att få bra trådlös räckvidd (wifi-täckning) i hemmet. Mesh är en relativt ny teknik som ger räckvidd i bostaden utan du behöver dra nätverkskablar. I stället för att förlita sig på en enda stark trådlös router, bygger ett mesh-system på ett flertal så kallade mesh-noder som tillsammans sprider wifi-signalen till husets alla hörn.

Mesh-noderna som du ställer ut på olika platser i ditt hus, skickar alla ut samma trådlösa nätverksnamn, på så vis tappar du aldrig uppkopplingen om du går från ett rum till ett annat. Köp ett Mesh-system med WiFi6 eller Wifi6e-standard för bästa prestanda.

Ett flertal stora tillverkare har lanserat sina egna mesh-system. Gemensamt för samtliga system är att de är lätta att komma igång med. De levereras i startpaket som består av två eller tre mesh-noder och de kan byggas ut med fler noder om så önskas.

Mesh-system finns i olika prisklasser från 3000 kr och uppåt. Värnamo Energi säljer inte mesh-system. Webbsidan PC för alla har en sajt där de gjort en oberoende test av 6 olika mesh-system med den senaste WiFi-standarden WiFi6, eller WifiGe. På den sajten hittar du även mer tips och goda råd om routrar och mesh-system.

Länk: Sajten PC För alla Stort test bästa mesh-routrarna just nu med WiFi6 och Wifi6e  

Möjlighet att växla frekvens mellan 2,4GHz, 5GHz eller nyhet 6Hz

Mesh-system och routrar med bra teknisk prestanda kan kommunicera både via 2,4GHz och 5GHz frekvensbandet, medan äldre och billigare routrar oftast enbart sänder via 2,4GHz-bandet. 2,4GHz-bandet används av många trådlösa enheter och användare, vilket gör att risken för störningar och långsam hastighet är stor. Kolla alltid upp om din utrustning har prestanda för att kunna växla frekvens.

De allra nyaste routrarna och Mesh-systemen har den nyaste wifi6e-standarden som lägger till ytterligare ett extra frekvensband, 6GHz som komplement till vanliga 2,4 och 5GHz. På 6GHz är det mindre risk för överlappning med andra frekvenser och störning, högre frekvens möjliggör också högre topphastigheter. De bästa nya mobilerna och bärbara datorerna just nu har stöd för wifi6e, och byter automatiskt över till den extra snabba separata 6GHz-nätverket. Så vill du ha allra bästa hastighet - behöver du köpa ny teknik (både mobiltelefonens modell och routermodellen spelar mycket stor roll för din surfhastighet! 

Skydda din router / ditt Mesh-system

Tänk på att din router är din ”ytterdörr” mot internet. Precis som du behöver låsa din ytterdörr på huset och se till att den har skydd mot inbrottstjuvar, så behöver du även se till att din router är skyddad från intrång. Om din router / ditt mesh-system angrips av virus, trojaner och maskar försämras wifi-kapaciteten OCH du är även utsatt för en stor risk att dina personliga uppgifter, lösenord med mera kan kopieras och kapas. Läs mer på separat sida Surfa säkert.

Tips - Så surfar du snabbare!

Upplever du att ditt bredband är slött? Kopplar det ofta ifrån? Oftast beror problemen på bromsklossar i ditt eget hemmanätverk. Men det finns flera enkla åtgärder som du kan testa för att snabba upp ditt hemmanätverk.  

Uppdatera Routerns mjukvara regelbundet!

Din router / ditt mesh-system innehåller mjukvara som behöver uppgraderas med jämna mellanrum för att prestandan ska vara fortsatt god. Om du är osäker på hur du ska gå till väga för att uppgradera mjukvaran i din router / i ditt mesh-system, bör du titta i instruktionsboken, eller höra med den återförsäljare du köpt routern / mesh-systemet av. Om det inte går att uppgradera mjukvaran är routern för gammal och du behöver istället investera i en ny. 

Bygga kabelbundet Datanätverk?

Om du vill ansluta flera enheter kabelbundet än din Router klarar av, behöver du köpa switch eller patchpanel och nätverkskablar. Detta köper du själv. Kontrollera att all utrustning du köper är av bästa prestanda och klarar 1 Gbps. Värnamo Energi ger ej personlig support angående byggnation av interna datanätverk i privatbostäder. Om du vill bygga ditt datanätverk själv bör du börja med att läsa på. Det finns ofta bra tips på till exempel datatillbehör-leverantörernas hemsidor eller på andra data sidor på internet. Länk: Tips och information om kabelbundet lokalt nätverk på Kjell & Co.

Varför säljer Värnamo Energi inte routrar och annan datautrustning?

Värnamo Energi säljer fiberanslutningar och internetkapacitet (bredbandsabonnemang). Men säljer INTE tillbehör som exempelvis routrar, switchar, datorer, surfplattor, med mera.

Detta kan jämföras med att Värnamo Energi även säljer elnätsanslutningar och el, men säljer INTE kaffebryggare, lampor eller andra elprylar som man behöver för att använda elen man köpt.

Värnamo Energi säljer inte routrar. Behöver du ha en router, men tycker att det känns svårt, så rekommenderar vi att du köper din router hos en datatillbehörsleverantör som erbjuder personlig support. Då kan de hjälpa dig att välja rätt router och du kan även återkomma till dem, om du får handhavandeproblem längre fram.