Vi behöver energi för att samhället ska fungera
För att producera energi är det oundvikligt att vi påverkar miljön. Det gäller bara att påverka så lite som möjligt, att använda tekniker och metoder som är så skonsamma som möjligt. Därför har vi valt att producera el och fjärrvärme med förnybara biobränslen.
Lokala bränslen är hållbara både ekonomiskt och miljömässigt
Att vi använder 99,76% bränslen som är förnybara och kretsloppsanpassade rimmar bra med vår långsiktiga målsättning att ge kommuninvånarna, privatpersoner och näringsidkare, förmånliga el- och uppvärmningskostnader och samtidigt minimera samhällets miljöpåverkan. Propan (0,01%) och eldningsolja (0,24%) används endast som reserv- och spetsbränsle.
Värme & Elektricitet av skogsspill
I vårt nya kraftvärmeverk eldar vi med skogsflis. En stor del av flisen består av rester från avverkning i skogen i form av GROT (grenar och toppar) och bark. Genom att kraftvärmeverket kan ta till vara på energin i GROT, bark och bränsleved, behöver ingen avverkad skog gå till spillo.
Vi har skogen runt husknuten
Vi har en geografisk fördel när det gäller tillgång till skogsråvara eftersom hela bygden runt om oss är fylld av skog. Värnamo Energi tecknar avtal med lokala leverantörer, stora som små, för att få tillgång till GROT och bränsleved, med målsättningen att det fasta biobränslet ska ha ett ursprung inom en 7 milsradie. Värnamo Energis ägare Värnamo kommun äger även egen skogsmark. Att använda biobränslen som det finns gott om runt omkring oss tycker vi därför känns både logiskt och klimatsmart på flera plan!
Askåterbäring – Kretsloppet sluts
Varje dygn bildas aska i Värnamo Energis värme- och elproduktion. Askan från kraftvärmeverk är efterfrågad av skogsägarna eftersom den har mycket god effekt som gödning. Genom att återföra askan som näring till skogen sluts biobränslets kretslopp.
Fjärrvärmens miljöpåverkan
Värnamo Energis fjärrvärmeverksamhet har låg miljöpåverkan. Den totala volymen fjärrvärme som distribueras i Värnamo tätort, är till 99,76 % förnybar.
Fjärrvärmeverksamhetens miljöpåverkan redovisas i enlighet med Energiföretagen Sveriges rekommendationer i tre perspektiv: resurseffektivitet, klimatpåverkan och andel fossila bränslen. På Energiföretagen Sveriges hemsida finns jämförande redovisning från alla Sveriges fjärrvärmenät
Intyg lokalproducerad värme
För fjärrvärmekunder som önskar ett intyg med kundunik redovisning med uppgift om hur stor volym fjärrvärme (MWh/år) som levererats samt info om hur och var produktionen skett, samt bränslemix och miljövärden kan erhållas elektroniskt genom att kontakta vår kundservice.