Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Du är här: Så beställer du fjärrvärme <> Vår klimatsmarta bränslemix <> Se alla fjärrvärmeprislistor <> Support Fjärrvärme <> Serviceavtal <> Så funkar fjärrvärme <> Din fjärrvärmecentral <> Grönt fjärrvärmevatten

 

Grönt fjärrvärmevatten 


Värnamo Energis fjärrvärmevatten är sedan 2020 grönfärgat i Värnamo, Rydaholm, Bor, Forsheda, Bredaryd och Lanna. Genom att tillsätta det helt ofarliga färgämnet Pyranin i alla fjärrvärmenät kan eventuella läckor i ledningar och varmvattenväxlare lättare kunna spåras.

Hur påverkar grön-färgningen mig som fjärrvärmekund?

Du som är fjärrvärmekund ska INTE att upptäcka något grönt tappvatten om ditt fjärrvärmesystem fungerar felfritt. Men, om du skulle ha något fel på din varmvattenväxlare, så kommer du se detta genom att fjärrvärmevattnet och ditt varmvatten blandas och därmed färgar ditt varmvatten svagt grönt. OBS! Det är bara varmvattnet som kan bli grönt, kallvattnet påverkas inte eftersom det går i andra ledningar.

Vad gör jag om jag upptäcker grönt varmvatten hemma?

Om ditt varmvattnet blivit grönt är detta helt ofarligt, men du bör undvika att använda det i matlagning, då det kan finnas andra ämnen i det inläckande fjärrvärmevattnet som inte är lämpligt att äta eller dricka. OBS! Det är inte farligt att duscha även om varmvattnet blivit grönt och någon risk för färgpåverkan på tvätt och hår finns inte. Upptäcker du grönt varmvatten kontaktar du vår kundtjänst.

Ofarlig pyranin gör vattnet grönt

Vi använder färgämnet Pyranin, som är ett grönt natriumsalt med fluorescerande egenskaper. Ämnet är livsmedelsklassat, helt ofarligt och godkänt för läcksökning. Samma ämne används tex i tvål och diskmedel.

Varför färgas fjärrvärmevattnet grönt?

Vi färgar fjärrvärmevattnet för att finna läckor. Grön-färgning är en vanlig metod som använts av fjärrvärmeföretag sedan slutet av 80-talet. Tack vare den fluorescerande färgningen kan läckor spåras även utomhus genom att belysa dagvattenbrunnar och ledningar med UV-lampor.

Frågor om vår fjärrvärme?

Kontakta kundtjänst om du har du frågor om fjärrvärme i allmänhet eller om vår grönfärgning av vattnet i fjärrvärmenäten! Vi svarar gärna på dina funderingar. Upptäcker du grönt vatten hemma eller utomhus är vi tacksamma om du gör en Felanmälan.