Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Vanliga Frågor & Svar om vår Fjärrvärme

Hittar du inte svar på det du undrar över är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst.

 • Din fjärrvärmecentral går att ställa in för att passa dina behov och ditt hus förutsättningar. Utetemperaturen bestämmer vilken temperatur din fjärrvärmecentral ska skicka ut till elementen eller golvvärmen. Ju kallare ute, desto varmare vatten skickas ut. Om du vill ändra temperaturinställningarna gör du det via manöverpanelen.

  Tips! Du kan även ställa in en tidsbegränsad sänkning av värmen, till exempel när du reser bort. Då slösar du inte på värmen, men kommer ändå hem till ett varmt hus.

 • För att värmen ska fördela sig jämnt i olika delar av huset måste det vara tryck i värmesystemet. Det är expansionskärlet som hjälper till att hålla rätt tryck. Tryckmätaren ska vanligtvis stå på ca 1 bar (om huset inte är högre än 10 meter). Trycket är vanligtvis lägre sommartid och högre vintertid. Det är den övre pilen eller den svarta pilen du ska titta på.

  Är trycket lägre än 0,6 behöver du fylla på värmesystemet med vatten. Det gör du genom att öppna påfyllningsventilen tills trycket åter är uppe på 1.

  Behöver du fylla på systemet ofta (mer än 2 gånger per år), kan det vara ett tecken på att expansionskärlet är trasigt eller att systemet läcker. Kontakta i så fall en servicetekniker eller rörfirma.

 • Om det är luft i värmesystemet kan det göra att det inte blir tillräckligt varmt inne, eller att temperaturen blir ojämn. Ett tecken på luft i systemet kan vara att en del element är kalla i övre delen och varma i nedre.

  1. Stäng av cirkulationspumpen (genom att slå av strömmen).
  2. Kontrollera trycket. Fyll på vatten vid behov.
  3. Vänta 15 minuter.
  4. Öppna termostatventilerna på elementen fullt.
  5. Öppna försiktigt skruven som sitter högst upp på ena sidan av elementet. Använd en luftningsnyckel.
  6. Vänta tills det börjar komma vatten, var beredd med en burk eller en trasa. Skruva åt skruven igen.
  7. Kontrollera trycket. Fyll på vatten vid behov.
  8. Starta pumpen och vrid termostaterna till rätt läge igen.
 • Cirkulationspumpen styr hur fort det varma vattnet cirkulerar i rör, element och golvvärme. Ju långsammare pumpen kan gå och ändå ge värme till fastigheten, desto bättre. Beroende på om du har element eller golvvärme ska pumpen ha olika inställning för hastighet. Pumpen är varvtalsstyrd. Det betyder att pumpens hastighet regleras automatiskt när behovet ändras. Sommartid när det inte finns något behov av värme stannar pumpen.

 • Om trycket blir för högt i systemet löser säkerhetsventilen automatiskt ut och släpper ut lite vatten. Det finns en säkerhetsventil för tappvarmvattnet, det vill säga varmvattnet som kommer ur vattenkranen, och en för värme. Vid enstaka tillfällen kan det komma vatten från någon av säkerhetsventilerna. Om det droppar hela tiden är något fel.

 • Upptäcker du grönt varmvatten kontaktar du vår kundtjänst 0370-69 41 00

  Om ditt varmvattnet blivit grönt – så är detta helt ofarligt, men du bör undvika att använda det i matlagning, då det kan finnas andra ämnen i det inläckande fjärrvärmevattnet som inte är lämpligt att äta eller dricka.

  OBS! Det är inte farligt att duscha även om varmvattnet blivit grönt och någon risk för färgpåverkan på tvätt och hår finns inte. 

  Varför är vattnet grönt?
  Värnamo Energis fjärrvärmevatten är sedan 2020 grönfärgat i Värnamo, Rydaholm, Bor, Forsheda, Bredaryd och Lanna. Genom att tillsätta det helt ofarliga färgämnet Pyranin i alla fjärrvärmenät kan eventuella läckor i ledningar och varmvattenväxlare lättare kunna spåras. Läs mer om detta på separat sida. Länk: Grönt fjärrvärmevatten

 • Att ha ett fjärrvärmeserviceavtal som tryggar ditt uppvärmningssystem kostar 1290 kr per år.

  Fjärrvärme är en driftsäker uppvärmningsmetod som fungerar i stort sett jämt, tack vare att våra duktiga drifttekniker ser till att allt ute i nätet fungerar. Värmeväxlaren hemma hos dig har två års nygaranti, men när den blir äldre kan det vara bekvämt att teckna ett serviceavtal - då behöver du inte göra mer än att lyfta på luren om det skulle uppstå problem hemma hos dig.

  Länk: Läs mer om hur du skaffar servicevtal och vad som ingår i servicen. 

 • Undersök regelbundet i fjärrvärmecentralen så att det inte finns något läckage. Observera att det är naturligt att det droppar från spillröret ibland. Om det är blött i eller under centralen kan det tyda på ett läckage. Om vattnet är grönt (om det är otydligt kan du testa att torka upp vattnet på en bit vitt hushållspapper) tyder det på att det läcker från inkommande fjärrvärme. 
 • Efter ett strömavbrott kan det hända att cirkulationspumpen stannar och elementen blir kalla.

  För att få igång cirkulationspumpen kan du öka hastigheten. Vrid på hastighetsreglaget på pumpen. Det finns tre hastigheter. Öka först ett steg och hjälper inte det så öka till högsta hastigheten. Går pumpen igång så låt den gå med den förhöjda hastigheten i någon timme, innan du åter sänker till den hastighet du hade inställd innan strömavbrottet.

  Ett annat alternativ för att få igång pumpen är att lossa centrumskruven och sedan med en skruvmejsel vrida runt rotorn som du då kommer åt.

 • Värnamo Energi tar emot gruppbesök då dessa bokats i förväg och om gruppens önskemål om datum och tid för besöket stämmer överens med Värnamo Energis möjligheter att ta emot gruppen. Vår ambition är att vara tillgängliga och öppna och tillgodoser, i den mån vi kan, våra kunders, allmänhetens, skolors, föreningars och företags önskemål om att besöka bolaget. 


  Länk: Läs mer om hur du bokar studiebesök 

Fler frågor och svar

.