Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Ingång Elnät: Info om elnätsabonnemang <> Elnät supportsidor <> Förbrukningsstatisik <> Energirådgivning
Ingång Elhandel: Info om våra elavtal <> Elavtal support <> Energirådgivning

Energirådgivning


Det finns en hel del du kan göra för att påverka din energiförbrukning och dina energikostnader. På denna sida ger vi några enkla tips.

Vill du ha oberoende rådgivning kring större åtgärder som till exempel byta uppvärmningssystem, skaffa solceller, installera laddstation eller andra energifrågor vid renovering eller nybygge – så kan du kontakta Värnamo Kommuns energirådgivning.

 

Så sparar du energi & pengar


  • Sänk inomhustemperaturen
  • Stäng av allt som inte används på strömbrytaren, undvik standby.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys, frosta av regelbundet.
  • Styr din förbrukning till timmar med lägre elpris
  • Använd vattenkokare i stället för koka vatten på spisen
  • Tvätta fulla maskiner, hängtorka i stället för torktumlare
  • Använd energisparprogram på dina hushållsmaskiner
  • Duscha snabbt och effektivt

Läs mer: Se fler tips på Energimyndighetens hemsida

Vad påverkar min energiförbrukning?


Vad som drar ström i just ditt hem, beror förstås på vad du har för levnadsvanor och intressen. Om du är väldigt intresserad av exotiska djur och växter, så kanske du har terrarier eller växthus som drar mycket ström. Eller om du är teknikintresserad, så kanske du har stora tv-apparater, datorprylar, ljudsystem, spelkonsoler med mera, som slukar en hel del ström. Eller om du har för vana att basta varje kväll, ja då är ju ditt eldrivna bastuaggregat förmodligen ganska energikrävande.

Hur mycket el eller fjärrvärme din familj förbrukar beror på hur stort du bor och hur många personer som bor i ditt hushåll. Ju fler som bor i hushållet ju mer energi brukar det vanligtvis gå åt. Förbrukning beror även på vilken uppvärmningsmetod du har (tex direktverkande el, oljepanna, ved- eller pelletspanna, fjärrvärme, etc). Om du bor i en lägenhet kanske uppvärmningen ingår i hyran, beroende på vad du avtalat med din hyresvärd. Men, om du står för uppvärmningskostnaderna själv, så beror din förbrukning förstås på hur varmt du vill ha det hemma, hur bra isolerat hemmet är, hur stor yta som ska värmas upp, hur effektivt uppvärmningssystem du har, samt hur kallt det är ute. När det blåser och är kallt ute ökar energiförbrukningen markant! Det går vanligtvis även åt mycket el för att värma vatten, så om du duschar kort och effektivt sparar du energi, vilket är bra både för miljön och din plånbok!

Vill du energieffektivisera hemma?
På Energimyndighetens hemsida finns jättebra guider som hjälper dig i att välja rätt sorts lampor och energisnåla vitvaror.
Läs mer: Guide för dig som vill energieffektivisera    

 

 

Vad är normal förbrukning?


På en separat sida om förbrukningsstatistik kan du läsa mer om vad som räknas som en rimlig förbrukning om du bor i lägenhet eller villa. Du får även vägledning om hur mycket el vanliga elprylar drar och information om hur du kan se din egen förbrukning.