Vad innebär elområden
för mig som kund?
Att Sverige är indelat i fyra olika elområden medför att elpriserna i SE1, SE2, SE3 och SE4 ibland är olika. Under senare tid har elpriserna varit mycket dyrare i SE3 och särskilt dyrt i SE4. Att priserna varierar beror delvis på brister i överföringskapacitet mellan områdena.
Som elhandelskund kan du köpa din el från vilket elhandelsbolag du vill i hela Sverige. Det som avgör vilket områdespris du får, är var du tänkt använda elen. Om bostaden du köper elen till, ligger i elområde 4, måste du betala elområde 4 priser oavsett vem du köper elen av (elbolag i norra Sverige kan alltså inte erbjuda billigare elpriser än elbolag i södra Sverige).
När du tecknar elavtal kontrollerar elhandelsbolaget att du får det elpris du ska ha. Det kan alltså inte "råka" få fel elområdespris när du väl tecknar ett avtal.
Däremot kan det vara lurigt när du jämför elpriser. Var noga med att alltid kontrollera att de prisuppgifter du får verkligen gäller rätt elområde! Hela Värnamo kommun ligger i Elområde 4. Skulle du till exempel ha en sommarstuga i Bohuslän, eller skidstuga i Dalarna så hade du fått elområdespris 2 och 3 till dessa, medans om du skulle köpa el till en bostad i Värnamo kommun så skulle du få elområdespris 4.
Varför finns det olika elområden?
Den mesta elen som svenskarna använder, produceras uppe i norra Sverige, men de flesta svenskarna bor inte upp i norr där det är gott om el, utan bor och arbetar söderut. Därför måste el transporteras genom landet, från norr till söder. Tidvis kan det bli trångt i elnätet, på vissa ställen uppstår så kallade "flaskhalsar". Ibland kan tillräckligt mycket el inte transporteras fram, det uppstår "brist i överföringskapacitet". I de fallen då efterfrågan på el är högre än tillgången, drivs elpriserna upp i de elområdena där det "saknas el". Meningen med att det tidvis är dyrare el i vissa elområden, är att det ska skapas incitament till elproducenter att producera och etablera mer elproduktion i de områden där det tidvis "saknas" el.
Sveriges elnät sitter ihop med Europas elnät. El transporteras inte bara hit och dit inom Sverige, utan även till och från Sverige. Sverige importerar el från till exempel Norge, Finland och Danmark. Samtidigt exporterar vi el tillbaka till Norge, Finland och Danmark, men även till övriga Europa som Tyskland, Estland, Lettland, Litauen, Polen med flera.
Främsta orsakerna som leder till att elpriserna variera mellan elområdena
- Överföringskapacitet. I Sverige finns det begränsningar i överföringen av el framför allt från norr till söder, men även från öst till väst. Billig el från vatten- och vindkraftsproduktion i norra Sverige kan ibland inte föras ner i tillräcklig mängd till södra Sverige för att möta efterfrågan.
- Varierande vindkraftsproduktion. När det blåser mycket sjunker elpriserna snabbt. Och tvärtom vid lite vind måste andra kraftslag med dyrare produktionskostnader användas. Förändingar i vindkraftsproduktion kan alltså ge stora svängningar i priserna.
- Elpriserna i Sverige och SE4 i synnerhet påverkas av andra länder i Europa. Eftersom Sverige ingår i en gemensam och sammankopplad elmarknad med övriga Europa flödar elen hela tiden mellan olika elområden vilket gör att priset inte bara påverkas av utbud och efterfrågan i Sverige, utan även av de omkringliggande länderna. När det är underkott på el i Europa trissas elpriserna upp i framför allt SE4. Och tvärtom, när det blåser eller finns gott om solel i till exempel Danmark och Tyskland, så sjunker elpriserna rejält i SE4.
- Råvarupriser. Förutom väder, så påverkas Europas elpriser mycket av priserna på gas, kol och olja, vilket i sin tur smittar av sig på Sveriges elpriser, eftersom kraftsystemen sitter ihop och påverkar varandra. Se fler prisfaktorer som påverkar elpriset
- Temperaturväxlingar. På sommaren minskar användningen av el för uppvärmning, men istället går mer energi åt till luftkonditionering, kyllager för mat och kylning av serverhallar. På senare tid har temperaturen varit högre än det normala i Europa vilket trissar upp priserna i europa.
- Tröghet att starta och stoppa vissa kraftproduktioner. Priserna vid överkott på el kan sjunka ytterligare, efter perioder av höga priser som motiverat större kraftvärmeanläggningar att hålla igång, sådana produktionsanläggningar kan ha en tröghet i att starta och stoppa, det ökar utbudet och trycker ner priset ytterligare.