Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Surfa säkert


Låt inte din dörr mot internet stå öppen! De flesta är överens om att det är självklart att låsa bostadens ytterdörr för att skydda hemmet från inkräktare. Men inte lika många är medvetna om att de även behöver skydda sin router och även alla övriga uppkopplade prylar därhemma.

Värnamo Energi säljer inte virusprogram eller annan mjukvara och ger ej personlig support vid installation av eller uppgradering av uppkopplade enheter eller programvara. Men på denna sida ger vi goda råd på hur du skyddar din internetuppkoppling från intrång.

1. Uppgradera dina prylars mjukvara regelbundet!

För att ditt datanätverk där hemma ska fungera bra är det viktigt att du regelbundet uppdaterar mjukvaran i alla prylar! Dvs både router, dator, mobil, tv-apparat, osv.

Har du en äldre eller billigare routrar kan möjligheten att uppdatera mjukvaran vara begränsad eller i värsta fall helt omöjlig. Vi rekommendar i så fall att du köper en ny! En gammal router som inte uppgraderats på länge, kan drabbas av intrång!

I teknikvärlden räknas tyvärr en pryl som ”gammal” väldigt fort. Vill du vara skyddad och ha bästa möjliga internetprestanda är det viktigt att både router, dator, mobil och TV är fräscha och presterar bra.

Du måste själv läsa på i dina prylars instruktionsbok hur man uppgraderar mjukvaran i respektive pryl. Eller kontakta återförsäljaren som sålt prylen!

2. Skapa starka lösenord, använd inte samma överallt!

Använd inte samma lösenord överallt! Skapa egna svårdekrypterade lösenord. För att vara riktigt säkert bör ett lösenord vara MINST 8 tecken långt (helst längre).

Bra lösenord ska innehålla både versaler, gemener och siffror. Det låter som ett recept på något som verkligen kommer att vara svårt att komma ihåg, men så behöver det inte vara. 

Tips! Tänk ut en klurig mening och ta sen första bokstaven i varje ord. Tex Bksfv1987dvr = Bosse köpte sin första Volvo 1987 den var röd.

3. Skydda ditt trådlösa nätverk!

Om du köper en ny router / ett nytt mesh-system, så tänk på att det ofta är HELT oskyddat när du plockar upp det från kartongen. Du måste SJÄLV se till att du låser ingångarna.

Börja med att byta ut det fabriksinställda adminlösenordet och användarnamnet som används för att konfigurera routern när den är helt ny. Skapa ett eget adminlösenord och ett eget adminanvändarnamn.

Därefter skapar du ytterligare ett användarnamn och tillhörande lösenord som du senare använder när du anslutar till internet via routern, det så kallade ”wifi-lösenordet” och ”wifi-nätverksnamnet”. Tänk på! Om du har investerat i en lite bättre router eller ett mesh-system, behöver du göra olika användarnamn för 2,4 Ghz och 5 Ghz.

Läs på i din routers /ditt mesh-systems instruktionsbok, eller be återförsäljaren om hjälp! 

Skydda din dator från virus

Datorvirus kan orsaka dålig internetprestanda och "knycka" datorkraft och kapacitet som gör att både din dator och ditt trådlösa nätverk blir långsamt.

Ha alltid ett bra antivirusprogram igång! Värnamo Energi säljer inte virusprogram. Men på tex sajten PC för alla, kan du läsa om olika säkerhetspaket som är bra.

Länk: PC För Alla stort text, 9 säkerhetspaket för Windows

Klicka ALDRIG på länkar om du inte är 100% säker!

Installera ALDRIG okända program på din dator. Klicka ALDRIG på osäkra nedladdningslänkar när du surfar runt på webbsidor. Klicka ALDRIG på länkar i okänd e-post. - För då kan du få med dig ett gäng oönskade trojaner, spyware eller adware på köpet!

När en trojan, spyware eller adware hamnat i din dator eller i din mobil kan det ställa till det för dig rejält. Trojaner och spyware kan komma åt dina lösenord, kontokortsnummer eller annan känslig information. Adware skapar ovälkommen reklam. Värnamo Energi ger inte personlig support om du drabbats av virus, trojaner eller adware, men det finns flera bra tips sajten PC för alla.

Länk: PC För alla, Säkerhet kring dator, surfplatta & mobil