Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
17 maj 2024

Aktuella elpriser maj 2024

I skrivande stund, den 6 maj, har vi kommit en bit in i maj, som kortvarigt inleddes med betydligt varmare temperaturer jämfört med kylan i april. Det kalla vädret i april, som var svalare än normalt, har bidragit till att den årliga vårfloden är ett par veckor försenad. Detta i kombination med perioder av lite vind under april, samt även driftstopp på grund av planerat underhåll på bland annat Forsmark 2, ledde till att aprils rörliga månadspris steg marginellt jämfört med marspriset. Aprils månadspris landade på 90,63 öre/kWh för vårt fossilfria alternativ respektive 93,13 öre/kWh för det förnybara alternativet.

Under hela april har elpriserna fortsatt svänga kraftigt och det har förekommit mycket stora prisskillnader. I SE4, södra Sverige, var det lägsta timpriset under april nere på rekordlåga -62,58 öre/kWh och det högsta apriltimpriset toppade på 239,28 öre/kWh. Har du ett rörligt timprisavtal och stor förbrukning är det extra viktigt att du är aktiv och håller koll på energianvändningen när elpriset går upp och ner så mycket.

När vi blickar framåt ser elprisprognosen på kort sikt relativt bra ut. De geopolitiska oroligheterna och striderna i Mellanöstern fortsätter visserligen att påverka elmarknaden negativt, men milda väderprognoser i hela Europa, bra fyllnadsgrad i gaslager samt en stark dollar är faktorer som verkar positivt prissänkande på närtid. Vi går mot sommarperiod och varmare väder, vilket minskar elanvändningen och därmed ökar tillgången på el. Varmare väder leder även till snösmältning i norr och vårflod, vilket också verkar prissänkande. 

Vi vill påpeka att elpriserna är fortsatt extremt väderberoende och därmed oberäkneliga. När det händer något oförutsett så påverkas elpriset omedelbart. Just nu står vi med välfyllda vattenmagasin vilket är positivt inför kommande vinter, men blir det en kall vinter med mindre blåst och oplanerade bortfall i kärnkraften, så kan det ändras snabbt bli dyrare elpriser.

Viktigt att tänka på för dig som har timpris!

Har man ett timprisavtal, behöver man verkligen hålla stenkoll på sitt förbrukningsmönster och styra elförbrukningen till timmar med lägre elpriser, annars kan det blir riktigt dyrt i vinter.  För kunder med timpris blev det högst noterade timpriset under april 2,39 kr/kWh och det lägsta noterade timpriset under september för kunder med timavtal blev -62,58 öre/kWh, så spannet var mycket stort under april.

Rörligt månadspris

Med ett rörligt månadspris hos oss, har du samma elpris per kilowattimme (kWh) en månad i taget. Varje månads unika månadspris bestäms i efterskott och redovisas på vår hemsida senast 5 dagar efter varje nytt månadsskifte. Läs mer om fördelar och skillnader mellan rörligt månadspris och rörligt timpris på separat sida. 

Fastprisavtal - för dig som vill binda ditt elpris

Med fast pris 1 år, har du samma elpris per kilowattimme under 12 månader. De fasta elavtalen ligger fortfarande på relativt höga nivåer, men för dig som ändå vill binda ditt elpris, är Fast pris 1 år ett alternativ. 

Våra rekomendationer just nu

Elpriserna påverkas fortfarande av den stora oron i omvärlden och även små förändringar i kärnkraftstillgång, temperaturer och blåst påverkar elpriserna väldigt mycket, därför är läget på långre sikt fortsatt svårbedömt. Vi fortsätter vi att rekommendera rörligt månadspris för flertalet kunder, och timpris för de kunder som aktivt har möjlighet att styra sin elförbrukning till timmar med lägre elpriser. För kunder som vill binda sitt elpris erbjuder vi även Fastpris 1 år. 

Så ser du din egen förbrukning på vår hemsida

Logga först in på hemsidan, välj sedan till Mina sidor och Förbrukning. Välj själv om du vill se förbrukning per dag eller månad eller år. Är du kund med timprisavtal så kan du även se din förbrukning på timnivå. 

Nyhet! Välj Förnybart eller Fossilfritt

Nu kan du själv välja om du vill ha Fossilfri eller Förnybar el i din elmix - båda är klimatsmarta alternativ. Just nu är det fossilfria alternativet något billigare. 

Förnybar el – produceras med vind-, vatten-, sol- och/eller biokraft.
Fossilfri el – produceras med vind-, vatten-, sol-, biokraft och/eller kärnkraft.

Se mer om vår elmix samt hur det går till att välja på en separat sida.