Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
06 april 2024

Aktuellt elläge 6 April 2024

Aktuellt elprisläge 6 april 

Den meteorologiska våren gjorde intåg i hela Götaland i februari, men under mars förekom omväxlande väder. Efter påskhelgen sjönk temperaturerna i hela landet, vilket i kombination med mindre vindkraft medförde att mars-priset steg något jämfört med prisraset i februari.

Mer detaljerat om elläget

Elläget just nu i skrivande stund, 6:e april är på kort sikt något osäkert. Mars månadspris gick svagt uppåt jämfört med februaripriset. Men som alltid är vädret ombytligt under april. Våren kan göra ett snabbt intåg, och då sjunker elpriset igen. Snart väntas även vårfloden komma i gång, vilket fyller på vattenkraftens magasin. Förra året skedde detta i mitten av april, men det är fortfarande osäkert när årets vårflod kommer i gång.

Just nu är tillgängligheten i kärnkraften i Norden 87 procent av installerad effekt och kärnkraftverket Olkiluoto 3 i Finland avslutar sin årliga revision med service och underhåll den 20 april. I Sverige inleds revisionen av Oskarshamn 3 den 6 april.

Vinden har i närtid varit under normalt, framför allt i SE1-2, där större delen av vindproduktionen finns. Sammantaget har vi bara haft cirka 58 procent av normal vindproduktion medan det i södra Skandinavien varit mer normal vindproduktion under mars månad.

Oroligheter i Ukraina och även striderna i Mellanöstern har fortsatt påverkan på elmarknaden. Men, milda väderprognoser i Europa, bra fyllnadsgrad i gaslager efter vintern samt en stark dollar är dock faktorer som positivt trycker ner elpriset just nu. Det är många faktorer som påverkar elpriset och gör att det kan svänga snabbt.

Våra rekommendationer just nu

Läget framåt ser relativt bra ut. OBS! Vi vill påpeka att elpriserna fortsatt är extremt oberäkneliga.
När det händer något oförutsett påverkas elpriset omedelbart. Vi fortsätter därmed att rekommendera rörligt månadspris för mertalet kunder och timprisavtal för de kunder som har möjlighet att aktivt styra sin elförbrukning till dygnets billgare timmar. För de kunder som vill binda sitt elpris har även de fasta elpriserna gått ner till bättre invåer just nu, så för den som vill känna sig trygg med ett bundet avtalspris så erbjuder vi ett 1 årsavtal.