Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
15 februari 2024

Aktuellt elläge rekorddyrt januari & rekordbilligt februari 2024

Elläget slutet januari 2024:

Sista dagarna i december drabbades Forsmark 2 av ett turbinfel vilket reducerade produktionen kraftigt. Detta i kombination med att inledningen av januari bjöd på riktigt kallt och blåsigt väder, där det i norra Sverige var över 40 minusgrader och i södra Sverige snöstorm, ledde till att elpriserna drevs upp rejält i hela landet. Priset toppade fredagen den 5 januari då det extremkallt i hela landet, samtidigt som kärnkraften åter drabbades av kapacitetsproblem. Därmed upplevde vi rekordhöga elpriser i hela landet den 5 januari. Därfter fortsatte iskylan att hålla i sig i södra Sverige, ända fram till 20 januari. 21 januai slog vädret om och vi fick mycket milt med inslag av regn och blåst - vilket verkat positivt prissänkande. Under slutet av janauari förekom minuspriser på Noord Pool vid ett flertal tillfällen, vilket positivt medverkade till att sänka januaris rörliga månadspris som landade på 1,23 kr/kWh för vårt fossilfria alternativ respektive 1,30 kr/kWh för vårt förnbara el.

Elläget mitten februari 2024:

Sista dagarna i januari och in i februaris inledning sjönk elpriserna drastiskt. Under vecka 4 och 5 fick vi till och med minuspriser på den skandinaviska elbörsen Nordpool under ett flertal tillfällen, vilket tryckt ner elpriserna från de höga toppar vi upplevde i januari. I skrivande då vi passerat februaris mitt ligger elpriserna på lägre nivåer än tidigare. Vi har därmed kunnat sänka vårt fasta elpris ytterligare, jämfört med tidigare ganska höga prisnivåer. Under förutsättning att kärnkraften fortsätter vara stabil samt att vädret fortsätter vara milt och blåsigt, så förväntas elpriserna ligga kvar på dessa låga nivå under februari månad.

Extremt svängiga elpriser


5 januari toppade timpriset på hisnande och rekorddyra 5,56 kr/kWh! För att sedan i februari sjunka rejält med minuspriser vid flera tillfällen, exempelvis under lördagen 3 februari då elpriset sjunkt ner till minus 23 öre!

Elsprisdiagrammet ovan visar ett exempel på Nord Pools timspotpriser för lördagen den 3 januari i elområde SE4. Observera priserna är "rent" timspotpris utan några påslag. I din totala elkostnad tillkommer kostnad för elcertifikat, ursprungsgarantier, SVK-avgifter, elnätsavgifter samt energiskatt och moms.