Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
30 augusti 2024

Driftklart för mer elproduktion i Värnamo

Nu har vi installerat ny-teknik som gör att vi kan producera ännu mer fossilfri elektricitet vid vårt stora värmeverk i Värnamo

På värmeverket producerar vi framförallt klimatsmart fjärrvärme genom förbränning av biobränslen. Sedan 2015 har vi även haft en ångturbin på anläggningen, som i samma process tillverkat 17 GWh fossilfri elektricitet årligen. Vilket ungefär motsvarar elförbrukningen i 8500 lägenheter.

Nu har vi investerat ytterligare i lokal elproduktion! Vi har kompletterat med ny teknik, vilket gör att vi framåt hösten kommer kunna producera ännu mer förnybar el i Värnamo. Lokalt & Grönt - är skönt!

Den nya tekniken som vi implementerat i anslutning till två av våra befintliga fjärrvärmepannor är en teknik som används för att omvandla lågtemperaturvärme till elektricitet. Det fungerar på liknande sätt som vår ångturbin, men den nya tekniken använder en organisk vätska med en lägre kokpunkt än vatten. Genom att komplettera våra befintliga fjärrvärmepannor med denna teknik blir det möjligt att öka energieffektiviteten och generera förnybar el på flera pannor - samtidigt som vi producerar vår fjärrvärme.

Vi behöver energi för att samhället ska fungera!

För att producera energi är det oundvikligt att vi påverkar miljön. Det gäller bara att påverka så lite som möjligt, att använda tekniker och metoder som är så skonsamma som möjligt. Därför har vi valt producera fjärrvärme och el i Värnamo med förnybara biobränslen.