Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
15 juni 2023

Lokalt elnät i toppklass

Vi investerar på många ”nivåer” för att bibehålla ett stabilt lokalt elnät som klarar alla de nya krav och behov som en hållbar omställning medför.

Historiskt är elnäten byggda för att mata ut en relativt förutsägbar volym el till kunderna, men utvecklingen går snabbt inom elnätsområdet. Idag måste elnäten även klara inmatning av el och möta snabba variationer som uppstår i samband med ökad andel förnybar el från vind och solceller, växande laddinfrastruktur, nya smarta eltjänster och en snabbt ökande elektrifiering av
industri och transporter.

Elbehovet i Sverige idag är 170 TWh. År 2045 beräknas elbehovet ha ökat till 330 TWh per år, vilket kräver att elnäten hänger med i utvecklingen. För att vi ska bibehålla ett stabilt lokalt elnät, som varje dag, året om, klarar uppgiften att erbjuda 100% leveranssäkerhet krävs kontinuerliga investeringar.

Värnamo Energi lägger stora resurser på att bygga hållbar infrastruktur och investerar på många ”nivåer” för att förbereda och klara omställningen. Bland annat bygger vi inom en 10 års period tre nya högspänningsmottagningsstationer som klarar variationer och in/ut matning. Vi förstärker även med nya nätstationer. Förstärkning innebär också grävning i gator. Vi är del i kedjan när fastighetsägare installerar solceller.

Det är ett högt tryck på nyetablering av snabbladdare, där en laddstations effektbehov motsvarar en större industri. Längst ut hos kunden byter vi ca 11 000 st elmätare. De nya mätarna klarar nya lagkrav på 15 min mätning samt möjliggör export av mätvärden till ny smart teknik.

Elnätsavgiften sänks 1 juli 2023


I början av 2023 höjdes regionnätsavgifterna och därmed höjdes även Värnamo Elnäts nätavgifter. Nu sänker regionnätet sina avgifter och Värnamo Elnät sänker därför elnätsavgiften from 1 juli. Sänkningen innebär en minskning av överföringsavgiften med 3,5 öre/kWh. 

Vi bygger helt nytt elnät, fjärrvärme och fiber på t ex Mossleplatån, vilket möjliggör för Värnamo att växa.

Vi installerar 11.000 nya elmätare. Detta gör det möjligt för våra kunder att använda smart teknik.

Länk: Så ser du din förbrukning på mina sidor.
Länk: Så aktiverar du HAN-port på din elmätare.
Länk: Mer information om mätarbyten.