Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
09 augusti 2024

Aktuella elpriser aug 2024

Under juli sjönk elpriserna och månadens rörliga pris landade på 63,89 öre/kWh i SE4 för vårt fossilfria alternativ.

Läget  framåt ser på kort sikt relativt bra ut. De geopolitiska oroligheterna och striderna i Mellanöstern och även kriget i Ukraina fortsätter visserligen att påverka elmarknaden negativt. Priserna på gas och kol har en uppåtgående trend vilket kan fördyra elpriserna framåt hösten. 

Summering av juli

Elpriserna fortsätter att variera kraftigt mellan SE4 i södra Sverige och Sveriges övriga elområden. I samtliga elområden gick elpriserna ned under juli och månadspriset i SE4 landande på 63,89 öre/kWh jämfört med SE3 som hade låga 34,49 öre/kWh.

Att elpriset ofta är dyrare i SE4 beror på flera faktorer. Bland beroende på att vi har för lite elproduktion i SE4 och att begränsningar i det svenska elnätet gör att billig el från vatten- och vindkraftsproduktion i norra Sverige ibland inte kan föras ner i tillräcklig mängd till södra Sverige. Eftersom det svenska elsystemet är sammankopplat med det europeiska så påverkas även södra Sverige av rådande elpriser i våra europeiska grannländer i söder, där elpriserna ofta är högre. Trots detta är elpriset i Sverige generellt lägre än i stora delar av Europa. Bilden visar Nordpools medelspotpriser under juli 2024.

Våra rekommendationer augusti 2024


I skrivande stund, 9 augusti, börjar semesterperioderna gå mot sitt slut och många verksamheter tuffar igång igen. Vädret har under juli varit bra ur elprissynpunkt - med mycket blåst och både sol och regn, vilket gett överskott i vattenmagasinen men även lett till stunder med stort tillskott på billig solel vilket sänkt elpriserna ytterligare. Men det är särskillt perioder med blåst som påverkat elpriserna neråt under juli.

När vi blickar framåt ser elprisprognosen på kort sikt relativt bra ut. De geopolitiska oroligheterna och striderna i Mellanöstern och även kriget i Ukraina fortsätter visserligen att påverka elmarknaden negativt. Priserna på gas och kol har en uppåtgående trend vilket kan fördyra elpriserna framåt hösten.  

Framledes ser vi att elpriserna även fortsättningsvis är extremt väderberoende och därmed oberäkneliga. När det händer något oförutsett så påverkas elpriset omedelbart. Mindre blåst och oplanerade bortfall i kärnkraften kan snabbt förändra elprisläget.

Vi fortsätter att rekommendera rörligt månadspris för mertalet kunder, länk Rörligt månadspris. För kunder som har möjlighet att aktivt styra sin elförbrukning till dygnets billigare timmar, kan rörligt timpris vara ett alternativ. OBS! För timpriskunder gäller det att vara observant på plötsliga svängningar i timpriserna. Se aktuella timpriser på separat infosida, länk Nordpools timspotpriser. För de kunder som vill binda sitt elpris har även de fasta elpriserna gått ner till bättre nivåer just nu, så för den som vill känna sig trygg med ett bundet avtalspris så erbjuder vi ett 1 årsavtal, länk Fast 1-årsavtal.

Fossilfritt eller Förnybart! Har du ett pågående rörligt elavtal hos oss, har du möjlighet att själv välja om elen ska vara förnybar eller fossilfri - båda är hållbara alternativ som är bra för klimatet. Läs mer info om vår elmix samt hur det går till att byta elmix på en separat sida. Länk: Skillnad på fossilfri och förnybar el

Viktigt att tänka på för dig som har timpris!

Under juli fortsatte det att skilja rekordmycket på timpriserna inom ett och samma elområde under vissa dygn. Dyraste timmen under juli kostade över 3,26 kr och billigaste timmen låg på extremlåga -61 öre!

Att timpriserna kan variera så kraftigt beror bland annat på att stor vindkraftsproduktion i systemen leder till väldigt låga elpriser så fort det blåser. Och tvärtom vid lite vind - måste andra kraftslag med dyrare produktionskostnader användas vilket snabbt driver upp timpriserna.

Tips! I vår nya energi-app, som du kan ladda ner från din app-butik, håller du superlätt koll på aktuellt timpris. I appen visas elpriset från Nord Pool för ditt elområde just nu, samt dygnets genomsnittspris. 

Du kan välja mellan dag, månad och år högst upp. Uppe till höger finns också en trattliknande ikon där du kan byta elområde. Om du håller fingret på grafen, visas mer detaljerad information. Längst ner visas dygnets lägsta och högsta priser i rött och grönt.

Timpris

Med rörligt timpris hos oss, varierar ditt elpris per kilowattimme, timme för timme. För att ett rörligt timpris ska bli förmånligt är det viktigt att försöka att undvika att använda el de dyraste timmarna på dygnet och istället styra elförbrukningen till timmar då elen är billigare. Det timpris/kWh du ska betala, bestäms en dag i förskott och beror bland annat på hur dyrt det så kallade timspotpriset på Nord Pool är för just den timmen. Ett timprisavtal förlängs automatiskt om du inte säger upp det. Uppsägningstiden är 1 kalendermånad. OBS! Det är inte säkert att du kan byta tillbaka till "vanligt" rörligt månadspris eller till fastpris, om du byter till timpriser. Se mer om detta på separatsida. 

Rörligt månadspris

Med ett rörligt månadspris hos oss, har du samma elpris per kilowattimme (kWh) en månad i taget. Varje månads unika månadspris bestäms i efterskott och redovisas på vår hemsida senast 5 dagar efter varje nytt månadsskifte. Läs mer om fördelar och skillnader mellan rörligt månadspris och rörligt timpris på separat sida. Vårt senast uppdaterade rörliga månadspris landade på 63,89 öre/kWh för vårt fossilfria alternativ respektive 66,39 öre/kWh för den förnybara elen. 

Fastprisavtal - för dig som vill binda ditt elpris

Med fast pris 1 år, har du samma elpris per kilowattimme under 12 månader. De fasta elavtalen ligger fortfarande på relativt höga nivåer, men för dig som ändå vill binda ditt elpris, är Fast pris 1 år ett alternativ. Just nu erbjuder vi fastpriser från 125,40 öre/kWh. 

Därför är det bra att teckna elavtal hos oss

Det finns flera anledningar till varför det är bra att teckna elavtal hos Värnamo Energi. Framförallt är det tryggt, nära och hållbart! Du kan välja fossilfri eller förnybar el – båda är klimatsmarta alternativ! Vi ger dig alltid snabb och personlig service. Våra erbjudanden är ärliga och vi har bra priser. Vi är ett lokalt bolag som verkar där du bor, våra vinster går tillbaka till hemkommunen och vi stöttar det lokala föreningslivet. Hos oss får du mer än bara el!