Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
01 september 2022

Vad är det för skillnad på timpris och rörligt pris?

 


 

Rörligt månadspris

Med ett rörligt månadspris hos oss, betalar du samma elpris per kWh under en hel månad.
I diagrammet längst ner ser du våra månadssnittpriser. 

Mer info: Med ett rörligt elavtal, summerar vi din förbrukning varje månadsslut. Det antal kilowatttimmar du förbrukat under den månaden multipliceras sedan med snittpriset för den aktuella månaden. Vårt volymvägda månadssnittpris baseras bland annat på hur dyrt månadsgenomsnittspriset på Nordpool varit just den månaden. 

 


 

Timpris

Om du har ett timavtal hos oss, så varierar ditt elpris timme för timme.
För att det ska bli förmånligt med timpris är det viktigt att undvika att förbruka el de dyraste timmarna och istället förbruka på de billigaste. I tabellen längst ner ser du exempel på hur mycket timpriserna kan variera under en dag.

Mer info: Med ett timavtal, så mäter vi din förbrukning varje timme. Det antal kilowatt-timmar du använt multipliceras med det elpris som gällde för just den timmen. Timpriset baseras bland annat på det aktuella timspotpriset på Nordpool varje timme. På fakturan specifierar vi inte alla dina enskilda timmars elpris (då det hade blivt väldigt många rader), istället visar vi ett snittpris baserat på just din unika förbrukning.

 


 

Är det billigare att ha timpris än rörligt månadspris?

Om man har ett timprisavtal så måste man försöka styra sin förbrukning och använda elen när den är som billigast. Till exempel ladda eventuella ackumulatortankar, köra tvättmaskiner och torktumlare med mera, på natten. Fler exempel: Om man med timpris duschade 15 minuter kl 23:10 på kvällen den tjugonionde augusti - så kostade duschen lite mer än 1 kr. Men, om man istället hade tagit samma dusch lite tidigare på kvällen strax efter kl 18, så hade duschen istället kostat 52 kr! 

Med ett timpris kan det alltså bli väldigt dyrt att använda el under dyra timmar. Men, man kan ju omvänt även spara pengar om man följer timspotpriset noga och förbrukar el endast när timpriset är billigt. Att ha timavtal och bevaka spotpriser kan vara lönsamt för till exempel villaägare med eluppvärming som kan styra sin uppvärmning till natten, eller elbilsägare som väljer att ladda sin bil under billiga timmar. En aktiv ”timavtalskund” hjälper både sin egen privatekonomi, och hjälper även klimatet på traven genom att minska efterfrågan på el under timmar när många andra vill ha el.

För en ”vanlig” familj (med endast hushållsel), som kanske har svårt att styra om sin elanvändning (som helt enkelt måste laga mat eller duscha på kvällen när det är dyrt), så blir det ofta mer lönsamt att ligga kvar på rörligt månadspris där kostnaden baseras på hela månadens snittpris. 

OBS! Tänk på att oavsett vilket elavtal man har, så är det alltid mycket vettigt att tänka på att spara på energi och förbruka el så klokt som möjligt. Om alla med rörligt elavtal använder mindre el under ”dyra” timmar så sänks månadssnittspriset för hela kundkollektivet som har rörligt elavtal. Vilket är bra både för plånboken och för klimatet!


 

Relaterade länkar

Länk: Teckna elvtal hos Värnamo Energi 

Länk: Öppna ny sida för att se aktuella spotpriser, prisdiagram mm

Länk: Se pris på rörligt elavtal och se ännu mer detaljerad info om vad som ingår i det rörliga elavtalet.

Länk: Se vem som kan teckna timavtal och se ännu mer detaljerad info om vad som ingår i ett timavtal.